Prodaja slika-fotografija

fotograf

Na internetu je razvijena prodaja tzv. stock fotografija. Na pojedinačnim stock sajtovima se nalaze milioni fotografija i kada nekome zatreba odredjeni tip fotografije, umesto da plaća velike svote novca profesionalnim fotografima, na stock sajtu moze momentalno da nadje fotografiju kakvu traži i da je otkupi za male pare.
Sigurno se pitate, a gde je tu zarada? E pa zarada se sastoji u tome da stanete iza objektiva i postanete fotograf, a svoje fotografije ponudite na stock sajtovima na prodaju, koji će vam za svaku vašu prodatu fotografiju dati odredjeni procenat od prodaje. A koliki je to procenat? Pa nije velik, u zavisnosti od rezolucije prosečno po fotografiji dobijate izmedju 0.3 i 1 dolara, ali ako vam se fotografija proda par stotina, pa i hiljada puta izračunajte sami kolike su to pare (postoje fotografije koje su kupljene preko deset hiljada puta!!!). Dakle vaše je samo da fotografisete, a pare ce vam se same skupljati.

Za početak je najbolje da otvorite moneybookers nalog. Moneybookers je vaš virtualni novcanik koji vam omugućava ubiranje vaše zarade. Za razliku od raznoraznih drugih transfera novca i čekova, koji vam uzimaju veliki deo zarade na “uslugu”, moneybookers je najpovoljniji.  Za detalje pogledati stranicu o moneybookersu.

Postoji gomila stock photo sajtova na internetu, ovo su samo neki od njih:

  • iStockPhoto – Osnovan “davne” dve hiljadite, danas je vodeći stockphoto sajt. Pored stock fotografija, na njemu se jos nalaze i audio, video,  flash i vektorski fajlovi, na kojima takodje možete zaradjivati.
  • Fotolia – Sadrži preko osam miliona fotografija i ima oko milion clanova(required)(required) (Won't be displayed)


Komentar: