Kako do posla na internetu

Želiš da zaradiš na internetu? Ako želiš treba da znaš da se na internetu nalazi mnoštvo freelance sajtova. Šta je to freelance?
Freelance u prevodu na naš jezik označava honorarca, nekog ko obavlja posao za poslodavca (naravno plaćen), a da nije zaposlen u poslodavčevoj kompaniji. Obično su to umetnici, programeri, pisci kao i stručnjaci u raznim oblastima.

Na internetu se nalazi mnoštvo sajtova sa bazom freelance poslova. Kakodolove.com će u skladu sa svojim mogućnostima u dogledno vreme objavljivati recenzije sajtova sa freelance tematikom.

Primer freelance posla

Evo jednog klasičnog freelance posla da zaradite brze pare na internetu. Imate rok za prijavu do 11 januara u 15 časova(ROK ISTEKAO)plata je izmedju 30$ i 250$, a vaše je da prevedete nekih 5 rečenica sa Engleskog na Hrvatski (a i na jezike navedene na slici, za onoga ko se služi istim).
Pošto je prilika više nego dobra čika Djordje će da vam objasni kako GetaFreelancer (u daljem tekstu GAF) funkcioniše. Pre nego što bilo šta počnete da radite na GAF-u neophodno je da se prvo registrujete na njega. Klik ovde će vas odvesti tamo, dugme register je gore desno, a sama registracija se bitno ne razlikuje od registracije na bilo koji drugi sajt.

zarada od kuce

Sajt funkcioniše po principu bidovanja (davanja ponude) na otvoreni posao. Poslodavac (project creator, employer) odredi granice budžeta svoga posla (na slici se vidi da je to izmedju 30$ i 250$), a zatim vi (za one koje rade poslove koristi se termin provider), dajete ponudu koliko tražite da uradite taj posao (za prikazani posao prosečna ponuda je 38$). Zatim employer na osnovu vašeg portfolia i ocena dosadašnjeg rada na GAF-u, bira vas ili nekog drugog. Sve u svemu, najteže je dobiti taj prvi posao, usled nedostatka pozitivnih ocena i postojanja dosadašnjeg rada na GAF-u.

Pošto završite registraciju i ispunite svoj profil, možete bidovati na posao. To se radi tako što kliknete na veliku plavo dugmeBID ON THIS PROJECT prikazanom na slici.

zarada od kuce

Zatim na stranici koja vam se upravo otvorila, popunite polja i u detail of the bid, napišite zbog čega mislite da baš vi zaslužujete da dobijete posao, nemojte preterivati jer u slučaju da employer kasnije ne bude zadovoljan kvalitetom vašega posla, može vam dati negativnu ocenu što će se odraziti na mogućnost dobijanja novih poslova.

Kliknite na bilo koju sliku ili ovde kako biste otišli na GAF i videli ponudu za posao.

Ovo su neki od sajtova koji vam nude mogućnost da zaradite od kuće:

  • oDesk Jedan od lakših freelance sajtova, ovde će te doći lako do posla
  • Elance.com Svakako jedna od najvećih berzi online poslova na kome se mesečno otvori preko 20 hiljada novih poslovnih ponuda. Dosta komplikovan za korišćenje, pa stoga uskoro očekujte recenziju sajta na vašem kakodolove.com sajtu
  • Get a freelancer
    Freelancer.com je globalno tržište za online poslovanje preduzeća i pojedinaca. Sajt trenutno ima oko 1.300.000 registrovanih freelancera i preduzeća iz 234 zemalja širom sveta.
  • Get a coder Iako sadrži poslove i iz drugih branši većina poslova je u vezi web dizajna i programiranja.

Ukoliko imate pitanja za čika Djordja postavite ih u komentar dole. Srećno :)


4 komentara na... “Kako do posla na internetu”
Avatar
dusica

sve mi izgleda sjajno, ali me zanima sledece: placa li se neka mesecna clanarina?


Avatar
admin

Sajtovi uzimaju procenat od obavljenog posla, tako da se nikakva članarina ne plaća.


Avatar
Milan

Strah me je da dam broj telefona i kucnu adresu,ali opet je to jedini nacin da dodju do mene zar ne? kako drugacije da me isplate? Sve mi je to jako rizicno i ne bih da dajem tako poverljive informacije


Avatar
admin

Dragi Milane, u današnje vreme podaci kao što su broj telefona i kućna adresa su nažalost postali sve samo ne poverljivi. U svakom slučaju freelancer.com je proveren sajt, iza kojega stoji registrovana kompanija koja funkcioniše po zakonima Australije.
(required)(required) (Won't be displayed)


Komentar: