Dizajnom do love 99designs

99designs je sajt koji sadrži veliki broj konkursa u vezi sa dizajnom. Logo dizajn je po broju konkursa najviše zastupljen, a postoje još i konkursi za web dizajn, banere, štampani materijal i sve što Contest holderu (držaču konkursa tj. vašem poslodavcu) padne na pamet. Cene se kreću od 149$ za neke sitnije stvari, pa sve do par hiljada dolara, za ozbiljnije stvari koje zahtevaju visoki kvalitet dizajna.
Kako 99designs funkcioniše?
CH tj. contest holder otvori konkurs sa briefom o njegovim zahtevima i odredi vreme trajanja konkursa kao i cenu koju kasnije može, a ne mora povećati. Zatim dizajneri apliciraju na njegov konkurs tako što šalju svoje radove koje CH ocenjuje sa 1 do 5 zvezdica ili ih eventualno eliminiše,a za to vreme CH razgovara sa dizajnerima o promenama koje želi da izvrše na dizajnu. Nakon isteka konkursa, CH bira pobednika, koji nakon slanja originalnih fajlova biva isplaćen za svoj rad.


Načini isplate:

  • Paypal (free, 2-3 day payment turnaround)
  • Moneybookers (charges apply, 5-10 day payment turnaround)
  • AlertPay (charges apply, 5-10 day payment turnaround)
  • Western Union (charges apply, 10 day payment turnaround)

Kako dizajnirati logo?
Hmmmmm…. Odgovor nije lagan, kao ni naučiti dizajnirati.
Potrebno je prvenstveno biti kreativan, a zatim poznavati rad u nekom od programa za vektorsko crtanje, kao sto su: Adobe Illustrator, Corel ili besplatni InkScape.
Ako imate želju i volju, internet je pun raznoraznih tutorijala. Ovde smo stavili samo neke:

Kreativni proces nastajanja logoa (za predsedničku kampanju američkog predsednika Baraka Obame):
Tehnička strana nastajanja logoa:
(required)(required) (Won't be displayed)


Komentar: